БСП няма да подкрепи вдигане на ветото за РСМ

Това обяви депутатът проф. Георги Михайлов

24.06.2022 | 11:41 Редактор: Тодор Петров
БСП няма да подкрепи вдигане на ветото за РСМ

БСП няма да подкрепи вдигане на ветото за Северна Македония. Това стана ясно от изказване на народният представител от "БСП за България" проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна.

"Като българин не виждам какво основание има сега българският парламент да пристъпи към приемане на предложението, излъчено от Европейската комисия по времето на френското председателство, по отношение на започването на преговори с РСМ, когато отсрещната страна най-малко не приема това предложение като адекватно. Всички аргументи, че това трябва да се направи точно сега, не се вписват в честта и достойнството на българската нация. БСП не може да подкрепи предложението на ДБ", заяви той.

По неговите думи това предложение е най-позитивното и защитаващо интересите на България, но има много хора, които основателно питат: 

Не са ли протоколите част от конструкцията на преговорите, които бяха упоменати, че не са подписани от двете страни? Възможно ли е, когато едната страна, която иска да бъде поканена, в момента се държи по неуважителен начин към страната, която евентуално би се съгласила да започнат преговорите? Която буквално рита по кокалчетата страната, която е нейна посестрима исторически и необратимо. Която подпали културния дом на българите в Битоля. Която оскверни стотици паметници. Чийто министър-председател застана вчера и каза, че това е неприемливо за Република Северна Македония.

"Искам да отговоря на всички, които замеряха управлението на държавата, че не е положило усилия – точно в тези 6 месеца Министерският съвет и министър-председателят направиха буквално совалка до Македония и до Европейския съюз, опитвайки всички възможности да се промени отношението на отсрещната страна. Но това не бе прието с отворени обятия от нашите приятели от Република Северна Македония", категоричен бе проф. Михайлов.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК